Takaisin elokuvan tietoihin

Lilja 4-ever


Tehtävä 1.

I Liljas liv gör alla människor allt de kan för att överleva. De bryr sig bara om sig själva och de varken orkar, vill, eller kan vara lojala, moraliska eller solidariska. En mor kan förneka sitt barn och en vän sin bästa kamrat. Kan man på något sätt förstå mammans önskan om ett bättre liv och att hon var redo att lämna sitt eget barn för att själv må bättre? Finns det en lojalitet mot föräldrar oberoende av hur illa de behandlar en?



Tehtävä 2.

Lilja är övertygad om att det nya livet i USA kommer att vara hennes räddning. Varför just USA har ett så starkt symbolvärde för henne och hennes kamrater? Senare flyttar hon till väst, till Sverige, men hur förändras hennes liv då? Eller förändras det?



Tehtävä 3.

Hur tolkar du slutet i filmen? Ger den hopp? Hade filmen varit bättre om den hade ett lyckligare slut?


Tehtävä 4.

Efter att ha tittat på filmen, skriv en essä om ett av de följande temana (1-3):

1. Filmen börjar och slutar med Rammsteins låt "Mein Hertz brennt". Analysera musiken i filmen: vilken typ av musik används i filmen och hur? Vilka funktioner har den (ge exempel!) Används musiken på ett bra sätt tycker du? Motivera!

2. (avsedd för samhällsvetare)

Du är en journalist i tidningen som har hört om Lilja och hennes öde. Skriv en artikel om människohandel och Liljas liv.

3. Skriv ett annorlunda slut till filmen Lilja 4-ever.


Tehtävä 5.

(avsedd för samhällsvetare)

Hur skulle det vara att leva i Sverige utan identitet, språkkunskaper och någon egendom. Vilka svårigheter skulle man möta om man försökte bygga upp sitt liv (t.ex. skaffa ett jobb)? Vilka problem skulle man ha med att anpassa sig till samhället?





Kielikeskus»     Kulttuuriklubi»     Elokuvat»     Kirjallisuus»     Musiikki»